• сб. сеп. 23rd, 2023

Българин стана 3-ти в света на най-престижния конкурс за студенти в сферата на програмните езици

Byadmin

ян. 20, 2023

Христо Венев е най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT на СУ

Христо Венев, най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, спечели трето място на най-престижния форум в света за млади изследователи в сферата на програмните езици – АСМ POPL SRC, проведен тази седмица в Бостън, САЩ. Това съобщи пресцентърът на СУ.

https://trk.ezymny.com/564822c5-14d3-47ee-b15f-a4f6bc8e5db1?o=2736&subPublisher={affiliate_id}&clicktag={unique_clickid}

Христо представи работата си по създаването на първия компилатор в света за квантови програмни езици на високо ниво (програмния език Silq), по който той работи заедно със своя научен ръководител проф. Мартин Вечев и научна група от Швейцарската политехника в Цюрих (ЕТН Zurich). Неговият проект ще спомогне програмирането на новите квантови чипове и компютри да стане по-достъпно и лесно.

Развитието на квантовите изчисления се счита за едно от най-важните и стратегически технологични направления на бъдещето, в което правителства и компании инвестират милиарди. Пример за стратегическа инициатива, която движи квантовата революция в Европа, е Quantum Flagship на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *