• сб. сеп. 23rd, 2023

Искри в комисията за „Nexo“, Министерството на финансите пропуснало да провери криптокомпанията

Byadmin

ян. 20, 2023

Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица започна работа.

Депутатите изслушват гуверньора на БНБ Димитър Радев, финансовия министър Росица Велкова и главният изпълнителен директор на „Борика“ Мирослав Вичев, предаде репортер на Novini.bg.

https://trk.ezymny.com/564822c5-14d3-47ee-b15f-a4f6bc8e5db1?o=2736&subPublisher={affiliate_id}&clicktag={unique_clickid}

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ посочи, че би било добре по случая „Nexo“ да бъде изслушана прокуратурата и представители на компанията. Той допълни, че това може да стане в следващо заседание. Бе одобрено предложението да бъдат изслушани представители на службите.

По време на заседанието не присъства министъра на финансите поради болест, присъедини се зам.-министърът на финансите Александър Свраков. Той увери, че ще се окаже пълно съдействие по случая. „При нас непрекъснато се формират най-различни групи с най-различни тематики. По проекта критпоактиви „Борика“ са проведени три срещи с МФ. Първата е в кабинета на министъра. На нея, освен посоченият проблем, са разгледани още няколко, за които са създадени отделни групи“, уточни той.

От ГЕРБ поискаха да се упомене точният предмет на работната група в (МФ) относно проучването на възможност за разплащане с криптовалути.

От Министерство на финансите заявиха, че първата среща е била на политическо ниво. На втората среща се е обсъдило какви операции могат да се въведат, как технически може да се извърши и дали има законови пречки това да се случи. Законови пречки за това нямаше, имаше рискове по отношение на прането на пари. Това изследване се е наложило поради развитието на финансовия сектор и навлизането на нови технологии.

Основна пречка пред приемането на този вид разплащане е, че не може да се гарантира, че тези активи са чисти и не се осъществява пране на пари през криптовалути, отбеляза Петър Чобанов от ДПС.

Не може да се спре развитието на този сектор, но той трябва да се регулира и контролира, изтъкнаха от МФ.

От „Възраждане“ посочиха, че през 2020 г. компанията Nexo вече е била разследвана в САЩ. И попитаха представителите на МФ дали са проверили тази компания.

Отговорът бе, че няма практика да се проверяват всички експерти, които са изпратени на работни срещи.

„Ние не се занимаваме с разследвания, а с регулаторна рамка. Има други органи за тази цел. Не сме имали сведения, че нещо нередно се случва. За 25 г. работа като експерти не сме имали такъв случай. За в бъдеще ще правим по-сериозно проучване и анализ“, коментираха финансовите експерти.

Очаквайте подробности.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

https://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *